opwarm instructie

Veilig omgaan met bezorgmaaltijden en afhaaleten
Kopen
Houd 1,5 meter afstand als je de maaltijd aanneemt of ophaalt.Wordt de maaltijd warm bezorgd of afgehaald? Eet hem direct op.Ontvang je een gekoelde kant-en-klaarmaaltijd? Zet hem direct in de koelkast en eet uiterlijk op de houdbaarheidsdatum op. Ingevroren maaltijden blijven zo’n 3 maanden goed.
Wassen
Was je handen altijd goed met water en zeep voordat je de maaltijd opeet.Gebruik schone schalen, borden en bestek. Maak ook de eettafel goed schoon met een sopje.
Scheiden
Zorg dat het bereide eten niet in contact komt met rauw eten.Gebruik nooit keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of rauwe vis. Of was tussendoor goed af met heet water en afwasmiddel.
Verhitten
Controleer of de maaltijd goed warm en gaar is. Verhit eventueel extra.Verhit kant-en-klare maaltijden in de oven of magnetron volgens de instructie. Verhit eten door en door tot stomend heet, schep tussendoor om.Eten over? Verwarm het geen 3e keer, maar gooi het weg.
Bewaren
Bewaar een gekoelde kant-en-klaarmaaltijd in de koelkast op de onderste plank bij 4 °C, of in de vriezer.Is een diepvriesmaaltijd ontdooid geweest? Vries hem niet nogmaals in.

Bezorgmaaltijd die je nog moet opwarmen

Krijg je eten thuisbezorgd dat wel al is bereid, maar wat je zelf nog moet opwarmen/afmaken? Verhit ook dit eten altijd goed, en controleer of vlees en vis helemaal gaar zijn. Denk je dat je het eten niet in één keer op krijgt? Verhit dan alleen dat deel dat je zeker op gaat eten. De rest kun je direct in de koelkast zetten en de volgende dag bereiden.

TMT NOTE: Opwarmen in de magnetron kleine bakjes ongeveer 1½ minuut witte bakken 3 a 4 minuten, deksel een klein stukje openen, voel aan de onderkant van het bakje of deze warm genoeg is.

Zo zorg je ervoor dat je eten niet vaker dan 2 keer wordt verhit. Het is beter om eten niet nog een 3e keer op te warmen. Op eten dat te vaak is verhit en weer is afgekoeld, kunnen sporen van bacteriën uitgroeien waar je ziek van kunt worden.

BRON VOEDINGSCENTRUM.NL

X